Elena Udrea

Elena Udrea a dezvăluit în octombrie 2017, cum s-a pus la cale condamnarea lui Dan Voiculescu și tentativa de închidere a postului Antena 3

Reporter: Doamna Udrea, explicați-ne un pic mai detaliat: Legat de acea poveste cu dosarul Telepatia și de faptul că un judecător ar fi trebuit să ajungă, musai, în acel dosar. Ce știți dumneavoastră despre acest lucru?

Elena Udrea: Am spus astăzi în comisie (n.r. comisia parlamentară de control al SRI) faptul că la momentul acela în care se apropia judecarea dosarului Telepatia, în care era acuzat Dan Voiculescu o perioadă lungă de timp, l-am auzit pe domnul Coldea, sau i-am auzit pe domnul Coldea si pe domnul Maior, dar în special pe domnul Coldea la un momentdat spunând despre dosarul Telepatia că va intra o judecătoare în acest dosar, și anume doamna Camelia Bogdan.

A spus și numele, și că în 3 zile… s-a și întâmplat lucrul acesta, va da o soluție de 10 ani de închisoare cu executare. Lucru care s-a și întâmplat ulterior.

Mult mai târziu am văzut, pot să spun că anul acesta am văzut, amănunte în presă de genul: că doamna judecător nici măcar nu era oficial plecată din Tribunal când a pronunțat sentința în Curtea de Apel, acolo unde s-a judecat dosarul în care a fost acuzat Dan Voiculescu.

Ce altă precizare am facut? Am spus, și am văzut ulterior la televizor, că s-a înțeles mai greu. Ăsta este contextul politic, relația între Traian Băsescu, eu, PDL și Antena 3, domnul Voiculescu.

Am spus așa: că o relație proastă între Traian Băsescu, echipa lui, și domnul Voiculescu a existat din 2005. Cu toate acestea, înafară de disputele de la televizor, înafară de atacurile verbale, niciodată nu s-a întâmplat, și există tot interesul să se întâmple până în 2009 la alegeri. Nu i s-a intamplat nimic domnului Voiculescu, vreun abuz în sensul de a fi arestat, de a fi condamnat. Deci Traian Băsescu s-a luptat politic cu Dan Voiculescu, și mă rog, și noi, fiecare după posibilități.

Timp de aproape 5 ani de zile, s-a intrat într-o campanie electorală în care Antena 3 a fost o voce puternică și puternic împotriva lui Traian Băsescu. Și cu toate acestea nu i s-a întâmplat nimic domnului Voiculescu și nici Antenei 3.

A început povestea, și am remarcat asta și chiar îmi aduc aminte că am remarcat atunci într-un cerc mai larg, că atunci când sistemul a avut interes sa atace Antena 3, a reușit să îl condamne pe Dan Voiculescu într-un timp foarte scurt. Au fost, nu știu, câteva luni, 2-3 luni…

Avem declarația domnului Andronic cum că în noaptea alegerilor din 2009, în sufrageria domnului Oprea, la un momentdat s-a vorbit despre Realitatea, care aparținea domnului Vântu atunci, și cu care iarăși președintele se luptase foarte puternic în campania prezidențială și spune domnul Andronic că l-ar fi întrebat: ”cum să facem să rezolvăm cu Realitatea.”

Deci era foarte clar că existau aceste nemulțumiri sau probleme pe care le avea sistemul cu televiziunile și nu Traian Băsescu. Traian Băsescu le avea de ani de zile și nu se întâmplase nimic. Și în momentul în care sistemul a identificat probleme cu Realitatea, cu Antena 3, a rezolvat-o.

La Realitatea l-a trimis pe domnul Ghiță care l-a înregistrat, sau mă rog, a reușit să facă în așa fel încât să fie arestat Vântu și Realitatea să se transforme în Realitatea și România TV, iar la Antena 3 pe un dosar care data din 2005.  Nu se întâmplase absolut nimic în anii aceștia. Pe repede înainte și în foarte scurt timp, Dan Voiculescu a fost condamnat în contextul în care v-am spus.

Deci, concluzia mea a fost, și dacă voiam să ascund așa ceva, nu făceam aceste declarații astăzi în comisia SRI. Concluzia mea a fost că atunci cand sistemul s-a simțit lezat, când sistemul a avut interes, după 2009, când deja intra în linie dreaptă, se pregătea pentru sfârșitul mandatelor președintelui Traian Băsescu, și pentru continuarea propriei puteri. Pentru că politicienii pleaca, sistemul rămâne. Atunci, sistemul a decis că anumite canale media trebuie anulate, desființate, aduse în tabăra de susținere proprie, și a rezolvat-o simplu. Și cu Realitatea și cu Antena 3.

Reporter: Bun, atunci să concluzionăm un pic. În ce cercuri s-a discutat acest aspect? În cercuri politice, sau în cercuri de altă natură, despre care o să-mi spuneți dumneavoastră de ce natură au fost.

Elena Udrea: Nu au fost în cercuri politice. Discuția aceasta eu am auzit-o la domnul Coldea în principal, și desigur, și domnul Maior care era de regulă cu domnul Coldea la diverse evenimente, chiar dacă nu neapărat, discuțiile se purtau împreună. Deci a fost în cercul sistemului, la vârful sistemului. Nu a fost o discuție politică.

Reporter: Numele doamnei Camelia Bogdan a apărut pe o listă, sau pur și simplu. De unde a venit oare acest nume? Că poate dumneavoastră știți mai multe.

Elena Udrea: Nu știu cum au selectat-o, cum s-a ajuns la doamna Camelia Bogdan. Ulterior s-a văzut că au fost multe alte situații în care doamna Camelia Bogdan a fost, sau activitatea dânsei a fost pusă grav sub semnul întrebării. Ca urmare a fost și exclusă din magistratură. Nu știu cum au ajuns la dânsa, cert este că despre Camelia Bogdan a fost vorba, deci s-a spus un nume. Camelia Bogdan, și acel detaliu că va primi această pedeapsă, care cred că era pedeapsa maximă la momentul acela. Cred că a fost pedeapsa maximă.

În februarie 2018, într-o intervenție telefonică la Antena 3, Elena Udrea întrebată dacă atunci când făcea parte din Guvern nu avea cunoştinţă despre abuzuri, Udrea a răspuns:

“Eu, deşi eram în Guvern, nu mă interesa ce se modifică în Codurile Penale. (…) Nu era treaba mea, eram ministrul Dezvoltării. Nu mi-am imaginat la vremea aceea să cadă aceste coduri pe mâna unor nebuni care le vor folosi în mod abuziv pentru a nenoroci o ţară, a nenoroci nişte oameni. În istoria unei ţări, din când în când, generaţii de oameni sunt sacrificate. Despre unele abuzuri am ştiut. La vremea când cam toată lumea ştia, niciunul nu vorbea. Eu, totuşi, spun nişte lucruri şi le-am spus.

Ce am povestit eu public despre un abuz despre care am aflat şi am conştientizat că e un abuz… dar la vremea aceea am spus că justiţia se face şi cu victime colaterale cazul lui Voiculescu.

În momentul în care în faţa mea s-a spus despre aducerea unui judecător – doamna Camelia Bogdan – care îl va executa pe Voiculescu dându-i zece ani, ăla era evident că era un abuz pe care eu l-am conştientizat. (…) Nu am probe că nu l-am înregistrat pe domnul Coldea”.

Elena Udrea, februarie 2018

Pe 10 mai 2018, Elena Udrea a făcut dezvăluiri la Antena 3. Fosta deputată a vorbit despre adevăratul motiv pentru care a decis să plece în Costa Rica, protocoalele SRI, modul cum l-a cunoscut pe Florian Coldea, executarea profesorului Voiculescu și confiscările posturilor de televiziune.

Dumneavoastră vorbiți despre faptul că nu aveți garanția că veți avea parte de un proces echitabil și dați exemplul unui judecător, domnul Ionuț Matei, despre care ați mai spus, în alte rânduri, că ar avea relații ascunse, oculte cu sistemul coordonat de, o să ne spuneți dumneavoastră cine. Problema este în felul următor, doamna Udrea: Câte procese din România în ultimii ani de zile și în momentul în care dumneavoastră erați unul dintre cei mai puternici oameni din România au fost viciate pe comenzi?

Este cred, ocazia dumneavoastră de a spune acest lucru pe baza informațiilor pe care le aveți și cred că opinia publică din România vrea să audă acest lucru, pentru că dumneavoastră faceți acest gest știind anumite lucruri. Dar oamenii care nu au știut, câte astfel de procese în perioada regimului Traian Băsescu au fost comandate? Au fost oameni executati, cum dumneavoastră spuneți că nu vreți să fiți executată. Aveți informații de felul acesta?

O informație pe care eu am avut-o și am și spus-o chiar la dumneavoastră la televiziune, și s-a referit la cazul domnului Voiculescu. Eu aș vrea să spun ceva despre relația mea cu sistemul, așa cum a fost.

Eu nu am fost nicio privilegiată a lui Coldea și a lu Kovesi, nicio prietenă a lor. Dimpotrivă, pe cât au putut, m-au evitat și pe cât au putut în momentul în care au înțeles că vreau să candidez la Președinția României, au făcut tot posibilul să mă blocheze.

O să revin la subiectul acesta. Eu nu am fost invitată nici la tăieri de porc, nici n-am jucat tenis cu Coldea și cu Maior și nici n-am mâncat șoriciul cu doamna Kovesi, nici nu am fost la spa cu ei.

Eu am participat la discuții, dar nu în mod activ, nu pentru că mie mi-ar fi spus cineva, cu scopul de a da și eu opinii sau a face și eu ceva. Am participat la discuții în care am aflat lucruri. Am aflat cum domnul Coldea, spre exemplu, susținea anumiți judecători pentru a fi numiți în funcții la Înalta Curte de Casație și Justiție, și mă refer aici la domnul Ionuț Matei spre exemplu, la doamna Livia Stanciu în al doilea mandat, pentru că în primul mandat, doamna Livia Stanciu a ajuns acolo cu sprijinul domnului Toader, cu sprijinul meu, mă rog era la început, probabil că nu era parte a sistemului în anul 2009.

Am aflat cum în cazul domnului Voiculescu, si este unul dintre puținele cazuri despre care știu prin contactul direct cu informațiile pe care le-am avut. S-au implicat în a obține o condamnare maximă pentru domnul Voiculescu, de la 3 la 10 ani. Eu nu cunosc cazul lui Voiculescu, nu știu dacă pe fond au fost probe sau nu au fost, în condamnarea dânsului.

Însă, pentru o faptă pentru care este prevăzută o pedeapsă de la 3 la 10 ani, să dai maximul de 10 ani, asta arată și o dorință de a pedepsi, de răzbunare a sistemului care nu ar trebui să se implice în niciun caz în justiție. Deci lucrurile pe care eu le-am aflat tangențial nu sunt în nici într-un caz dovada faptului că eu aș fi fost parte a acestui sistem. El s-a construit în paralel, și din ce constat (…)

Doamna Udrea, nu vreau să insistăm prea mult pe acest subiect. Doar o secundă vă rog, pentru că mă interesează câteva elemente. Dumneavoastră ați spus într-un interviu și o spuneți și în această seară, pentru că acesta este un exemplu, așa cum am discutat și mai devreme despre cazul lui Victor Ponta. Este un exemplu din care foarte mulți pot înțelege câte ceva. În momentul în care este o țintă mare cum era în speța la care faceți referire, domnul Dan Voiculescu. Acolo era un caz pe care ei îl considerau probabil important.Cum adică s-au orientat ca să dea decizia maximă? Și cine a făcut această gândire, cine a făcut gândirea de a da acești ani, de a face niște confiscări care nu au aveau niciun fel de legătură cu nimic? Puteți să dați mai multe detalii?

Părerea mea este că cel care a gândit acest sistem de represiune prin justiție, de preluare a puterii în România prin intermediul justiției a fost Florian Coldea. Sau, dacă nu l-a gândit el, cel puțin el l-a condus. Instrumentul prin care a făcut lucrul acesta și constatam acum din foarte multe situații că nu o făcea direct, deci cel care comunică cu judecătorii, cel puțin unul dintre aceea, era domnul general Dumitru Dumbravă. Discuția la care eu am participat, dar care nu mi se adresa mie, pur și simplu am participat la acea discuție și am aflat lucrurile acestea, despre cum o judecătoare va fi adusă special de la Tribunalul București la Curtea de Apel ca să judece Voiculescu și să îi dea pedeapsa maximă. Lucrul acesta s-a întamplat in urmatoarele 3 zile?

Deci dumneavoastră aveați informația înainte să se întâmple..

Da, aflasem înainte cu 3 zile că acea judecatoare îi va da o pedeapsă maximă de 10 ani domnului Voiculescu. Dar vedeți dvs. dacă mă întrebați: “Bun. Și de ce nu ați făcut ceva cu informația?” 1. Ce puteam eu să fac cu informația că nu era momentul, nu era situația de acum în care să spui lucrurile acestea la televizor, pe de o parte.

Pe de altă parte, așa cum foarte mulți, probabil și dumneavoastră și foarte mulți cred acum că eu îmi merit soarta, că poate sunt vinovată, că dacă nu sunt în cazul ăsta, poate sunt în altele și că până la urmă este o justiție dreaptă care mi se face, prin pedeapsa pe care o primesc. La fel am crezut și eu atunci. Că domnul Voiculescu, poate nu în cazul acela, poate în alte situații, dar merita să fie pedepsit. Deci asta a fost opinia mea în momentul acela. Oricum nu influența cu nimic, era opinia cuiva care, probabil opinii mai aveau și alții, deci nu era ca și cum opinia mea influența cu ceva viața domnului Voiculescu.

Dar, recunosc că la momentul acela, m-am gândit că domnul Voiculescu a greșit și că merită să fie pedepsit. Însă, felul în care s-au întâmplat lucrurile evident este un fel ilegal, este un mod ilegal, abuziv, neconstituțional de a interveni în justiție și de a dicta decizii în justiție, cu sau fără probe. Nu avea ce să caute domnul Coldea, SRI, nu aveau ce să caute într-un proces împotriva unei persoane, fie el și proces penal.

Dumneavoastră știți foarte bine, probabil, urmărind din spațiul publi. Știți foarte bine convingerea mea. Convingerea mea este că generalul Coldea a fost direct implicat, convingerea mea este că doamna Kovesi a fost direct implicată, așa cum povestește și Traian Băsescu pe acele înregistrări. Însă, de asemenea, convingerea mea este că Traian Băsescu a coordonat aceste lucruri. Sunt curios în această seară dacă îmi confirmați sau nu acest lucru.

Îmi pare rau că probabil foarte mulți se gândesc că nu spun niște lucruri că vreau să îl protejez pe fostul președinte. Poate sunt situații în care fac lucrul acesta pentru că am fost parteneri 14-15 ani. Niciodată nu l-am auzit pe Traian Băsescu interesându-se de vreun dosar, sau cerând vreo soluție într-un dosar. Eu cred că dacă lucrul ăsta s-ar fi întâmplat – Poate nu s-a întâmplat în fața mea, că nu am fost eu la fiecare moment în care președintele stătea de vorbă cu Coldea sau cu Maior. Dar eu cred că dacă vreodata s-ar fi întâmplat lucrul acesta, la războiul care se duce de 3 ani de zile, cineva ar fi spus. Un judecător ar fi spus: “Mi-a cerut Traian Băsescu să fac asta”.

Stați puțin că aici sunt două variante. Și sigur că asta va fi un subiect în care opiniile noastre vor rămâne diferite. Și sunt mai degrabă interesat să aflu lucruri decât să vă spun părerea mea. De aici sunt 2 variante: domnul Traian Băsescu ori știa și coordona, ori Traian Băsescu era un papagal care ăștia făceau tot și el află de la televizor. Eu varianta a doua vă spun sincer: Nu o cred. Cu toate lucrurile care mă despart de Traian Băsescu. Adică nu există varianta totuși în care el să afle de la televizor. Cred că înțelegeți ce vreau să spun.

Domnul Gâdea, eu nu spun că a aflat de la televizor. Eu spun doar că: să coordoneze Traian Băsescu acțiunea asta, să ceara Traian Băsescu arestarea lui Dan Voiculescu. Vă asigur că niciodată nu am auzit asta, iar în momentul în care am participat la discuția aceea putea să reiasă de undeva că este implicat președintele, că îi s-a spus. Nu contest că este posibil să i se fi spus ce urmează să facă doamna judecător. Posibil să i se fi spus, dar să fi cerut Traian Băsescu lucrurile acestea. Niciodată nu am auzit lucrurile acestea.

Dacă dumneavoastră știați ce urmează să se întâmple peste câteva zile, că este adusă o judecătoare care avea ce să facă, îmi imaginez că știa și Traian Băsescu.

Accept că știa și Traian Băsescu. Dar eu altceva spun: Că sigur nu a cerut Traian Băsescu așa ceva. Nu s-ar fi dat niciodată pe mâna nimănui.